duminică, 9 mai 2010

☣Telescopul Hubble ☣




Telescopul Hubble este plasat pe orbita in jurul
Pamantului, si este numit astfel dupa astronomul Edwin Hubble. Este primul telescop spatial din lume, fiind lansat in 1990.




Telescopul Hubble este plasat pe orbita in jurul Pamantului, si este numit astfel dupa astronomul Edwin Hubble. Este primul telescop spatial din lume,fiind lansat in 1990. Inca de la lansarea lui, Hubble a devenit probabil cel mai important instrument al astronomilor. Pozitionat in afara atmosferei terestre, imaginile nu sunt perturate de catre turbulentele atmosferice. In acest fel, Hubble poate capta informatii si spectrul ultraviolet,ale carui lungimi de unda sunt in mod normal puternic atenuate de catre stratul de ozon al Pamantului.
Datorita unei camere fotografice cu camp foarte larg, furnizeaza cele mai detaliate imagini in lumina vizibila realizate vreodata.
Ioria lu Hubble a inceput in 1946, cand astronomul Lyman Spitzer a scris un referat intitulat "Avantajele astronomice ale unui telescop pe orbita,in afara atmosferei terestre" insa datorita problemelor tehnice si financiare, realizarea sa a fost amanata. In 1990,imediat dupa lansare, s-a descoperit ca oglinda lui principala suferea de o aberatie de sfericitate, compromitand astfel capacitatile telescopului.tarziu, in 1993, dupa o misiune de intretinere, telescopul a atins calitatile preconizate in proiect. Astazi, Hubble este vital atat pentru astronomi cat si pentru publicul larg.
Telescopul Hubble face parte din programul NASA Great Observatoriesc. alaturi de Observatorul Compton pentru raze Gamma, Observatorul Chandra pentru raze X si telescopul spatial Spitzer. Hubble este rezultatul unei colaborari intre NASA si ESA (Agentia Spatiala Europeana).
Hubble nu doar ca a fost primul telescop spatial, dar a fost si primul telescop conceput pentru a fi intretinut in spatiu de catre astronauti. Astronautii au executat mai multe misiuni de intretinere, prima dintre ele avand loc in 1993. Unul din avatajele unui telescop spatial este ca rezolutia unghiulara va fi limitata doar de difractie, nu si de turbulentele atmosferice de pe Pamant ce dau efectul de sclipire a stelelor. Un alt avantaj este ca un telescop spatial poate realiza observatii si pe lungimi de unda din spectrele infrarosu si ultraviolet, ce sunt puternic absorbite de atmosfera terestra.


Descoperiri importante cu ajutorul lui Hubble

Hubble a clarificat multe dileme si a ajutat la rezolvarea unor vechi probleme de astronomie, furnizand date care au necesitat elaborarea de noi teorii care sa le explice. Primele misiuni ale lui Hubble au fost cele de masurare a distantelor pana la stelele variabile numite "cefeide", cu mai mare precizie decat fusesera masurate vreodata. Tot cu ajutorul telescopului Hubble, oamenii de stiinta au putut estima varsta unviersului, fapt ce a generat indoieli privind teoriile despre viitorul acestuia. Diverse echipe de cercetare l-au putut folosi pentru a boserva supernove si au gasit dovezi ca extinderea universului nu este franata de influenta gravitatiei, ci ar putea chiar sa accelereze, desi cauza acestei accelerari este putin inteleasa. Imaginile de inalta rezolutie furnizate de Hubble au putut stabili existenta gaurilor negre in nucleele galaxiilor apropiate. Tot datorita lui Hubble am observat ca masele gaurilor centrale si proprietatiile galaxiilor sunt strans legate. Printre alte mari descoperiri realizate datorita lui Hubble, se enumera si discurile proto-planetare din Nebuloasa Orion, dovezi ale existentei planetelor extrasolare in jurul stelelor similare cu Soarele, si corespondentele in lumina vizibila ale -inca- misterioaselor explozii de raze Gamma. Imaginile Hubble Deep Field si Hubble Ultra Deep Field, reprezinta portiuni mici de cer cu obiectele cele mai indepartate din Univers vazute de om vreodata, si datorita acestora s-au putut realiza o multime de lucrari stiintifice, furnizand o noua fereastra catre Universul din perioada sa initiala.

Hubble a avut o importanta foarte mare asupra cercetarilor astronomice, insa si costul realizarii lui a fost pe masura.















0 comentarii:

Trimiteți un comentariu